HOME
Seasons
Seizoenen

SEIZOENEN EN TIJDEN - foto’s en notities over de winter (NL) -

De olijfboom - De vrucht van de olijfboom - Nog altijd wordt olijfolie gebruikt voor de lampen in de kerk - Oude olijfbomen in de hof van Gethsemane - Hout voor de huiselijke haard - Brood en olijvenKerstvreugde - Een glimp van het hoge riet


Citaat:

“riet, bewogen door de wind...”

+ cf. Mt.11:7


Page title & additional keywords:

NL: Winter
(Nederlands, in Dutch, NL)

De olijfboom


De olijfboom is altijd groen, zomer (zie links) en winter. Een opluchting in landen met weinig regen. De bloemen zijn niet erg opvallend, maar kort daarop komen de vruchten. Tegen de herfst beginnen die duidelijk op te zwellen, en dan wordt de kleur gaandeweg donkerder tot ze volkomen zwart zijn, ergens in de winter. Dan is het tijd voor de olijvenpluk.

In de weken die aan de oogst voorafgaan hopen de mensen op voldoende regen, opdat de olie rijkelijk moge stromen. Want de olijfoogst zal zowel olijven als olie moeten opbrengen voor heel het komende jaar.

De vrucht van  de olijfboom


Groene olijven, geplukt vlak voor ze beginnen te kleuren, worden als een bijzondere lekkernij beschouwd, zorgvuldig toebereid volgens traditionele recepten - gewoonlijk bedoeld om te rijpen, en dan juist gereed voor de Grote Vasten. De zwarte olijven worden later geplukt en kunnen eenvoudig worden ingelegd in zout of pekel. Een paar olijven en een stuk brood in de zak was ooit het eenvoudige veldontbijt van de landman.

Maar het grootste deel van de olijven wordt geperst voor de voornaamste schat: olijfolie - en dat betekent voedsel, zalfolie en licht …

Nog altijd wordt  olijfolie gebruikt  voor de lampen in de kerk
Oude olijfbomen 	 in de hof van  Gethsemane
Hout voor de huiselijke haard


In Bijbelse landen betekent winter vooral de broodnodige regen en kouder weer. Hoewel sneeuw en ijs gewoonlijk slechts hogerop te vinden zijn, in de bergen.

In de uren dat het stroomt van de regen gaat bijna niemand naar buiten. En terwijl in andere seizoenen de deur gewoonlijk het grootste deel van de dag openstaat, is dit een tijd om de deur te sluiten en rond het vuur te zitten.

Een seizoen dat grotendeels wordt doorgebracht met die ‘van het huis’ - het is een stille tijd, of men kan elkaar verhalen vertellen … als er tenminste tijdig hout verzameld is.

Seizoenen en tijden - times and seasons Winter NL
Brood en olijven


De winter valt aan het eind van de Kerstvasten. Veel heiligen in deze vastentijd worden feestelijk gevierd, en er zijn dan ook veel ‘oliedagen’. En gedurende heel de vasten zijn olijven een gewild voedsel, voedzaam en versterkend - al loopt de voorraad van vorig jaar nu wel ten einde. De analytische benadering van de voedingsleer doet mensen soms verbaasd staan, dat noten en olijven als vastenvoedsel gelden. Doch dit is geen kwestie van scheikunde, maar een verandering in de keuken: ‘Olie’ betekent dat we een uitje (etc) kunnen fruiten, soep en salades met olie kunnen verrijken, en allerhande zoet en hartig gebak kunnen bereiden - waarlijk een tractatie voor feestelijke vastendagen.

Kerstvreugde


In de rondgang der seizoenen valt Kerstmis samen met een korte pauze in het agrarische jaar, net na mid-winter.

Elk land kent z’n eigen traditionele wijzen om het huis te versieren, en elke streek heeft z’n eigen traditionele gerechten - waaronder vaak speciale koekjes en zoetigheden.

Maar met name kenmerkend voor Kerstmis zijn kerstliederen en goede wensen - en in Orthodox Christelijke landen impliceert dit ook: vooruitzien naar Theophanie.

> Zie ook: Kerstkaarten

Een glimp van het hoge riet


De Jordaan is feitelijk maar een klein riviertje. Langs de oevers van deze smalle en soms modderige stroom groeit weelderig hoog riet. Op sommige plaatsen slechts een smalle strook, doch op andere plaatsen zijn het flinke rietvelden. In het droge seizoen verdrogen stengel en blad, maar de grote pluimen blijven lang staan. Het geluid van het riet is dan ook duidelijk hoorbaar bij de minste bries: “riet, bewogen door de wind’…” (cf. Matt.11:7)

Hier een glimp van het riet nabij de plaats van de Doop des Heren - in januari gevierd op het Feest van Theophanie, de bekroning van de ‘twaalf dagen’ van Kerstmis (doch deze foto is van midden in de lente, getuige de nieuwe groene bladeren).

website & design © A. Arnold-Lyklema